[ speellijst ] [ script ] [ recensies ]

Weet je maman
Jij hebt de zoon die je verdient
Weet je dat
Heb ik dat al eens gezegd?
Nee he?
Au!

Würz heeft voor haar zomerproductie 2001 de 'comédie héroique' Cyrano de Bergerac van Edmond Rostand onder het stof vandaan getrokken- de zwanenzang van de neoromantiek uit 1897. Het verhaal van de fijnzinnige held, de man die mooi kan spreken- een minnaar ook, maar niet praktiserend, zuiver maagdelijk dus, uit nood geboren vanwege een misvormd aangezicht, te lelijk voor woorden.



De oorspronkelijke tekst is door regisseur/schrijver Jules Terlingen radicaal bewerkt. Met als uitgangspunt de obsessieve drang van Cyrano in alles de beste te willen zijn. Zijn aangeboren celibaat voedt zijn radeloze woede en verschaft hem de energie om als Topacteur en Topdichter de strijd aan te gaan. Bij kritiek wordt onmiddellijk naar de wapens gegrepen- iedereen die niet direct overtuigd is van zijn brille, rijgt Cyrano zonder omhaal aan zijn degen. Dit staaltje ongekende hoogmoed -dat hem naar eigen idee beschermt tegen zijn gekmakend minderwaardigheidscomplex- wordt geconstrueerd rond het liefdesdrama waar deze klassieker bij het grote publiek om bekend staat, en wat de toeschouwers ook bij deze Cyrano van Würz kunnen en mogen verwachten: de door Cyrano ingefluisterde liefdes-correspondentie tussen Christian, pupil van Cyrano, en Roxane, die ontaardt in een tenhemelschreiend complex van tragische gebeurtenissen en misverstanden. Eindigend met de dood van de titelheld die, geveld door een vallend stuk beton, zijn vurig gewenste status als Topminnaar voor altijd onbereikbaar weet.




Het stuk ademt een ongezonde sfeer- ongewassen, huid- en geslachtsziekten, luizen, vlooien, het haar in vette slierten, weggestopt onder lagen poeder en pruiken. Veel gezwellen en slechte gebitten. Insectendoder en parfum zijn al uitgevonden, desinfecterende zeep nog niet. Tegelijkertijd gaat dit stuk ook over schoonheid. In taal, omgangsvormen, wetenschap. Die twee uitersten komen samen in de figuur van Cyrano de Bergerac. Een man met een stuitend lelijk aangezicht en een onverzorgd uiterlijk, die los van dat alles een volmaakt mens wil zijn- een grote geest gevangen in een gebrekkig lichaam. Maar wie gelooft die gek met zijn gebrek? Dat is het probleem van Cyrano de Bergerac. Ondanks de weerstand die hij oproept, en hoe groot de haat om hem heen ook is, Top-zelfhater Cyrano verslaat ze allemaal- geen man die zo'n afkeer van zichzelf heeft.

Spel: Ivar van Urk / Jules Terlingen (Cyrano) Isabella Chapel (zijn nicht Roxane) Sijtze van der Meer (Christian) Nartan Meerlo (Maman, de moeder van Cyrano) Bewerking & regie: Jules Terlingen Vormgeving: Guus van Geffen Dramaturgie: Ronald Venrooy Techniek: Elsken Schenk, Jorg Schellekens Grime: Pilo Pilkes Grafische vormgeving: Jorg Schellekens Zakelijke leiding: Wernard Zilver

Speellijst:

20 tot en met 23 juni 2001
De Parade [website]
Rotterdam, Museumpark

12 tot en met 15 juli 2001
De Parade [website]
Den Haag, Westbroekpark

20 tot en met 24 juli 2001
De Parade [website]
Utrecht, Park Nieuweroord

12 tot en met 16 augustus 2001
De Parade [website]
Amsterdam, M.L. Kingpark


Script:
Het script van Cyrano is beschikbaar op deze site.


Recensies:
Een tweetal recensies van Cyrano is op deze site te lezen.

Foto's:
Een aantal foto's van Cyrano is opgenomen in de Foto Galerij van deze site.